Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Πως να φτιάξετε μια πινιάτα Μέρος A (How to make a pinata Part 1)



Πως να φτιάξετε μια πινιάτα - ΜΕΡΟΣ A'


Γεια σας φιλαράκια μου!

Στην προηγούμενη δημοσίευση μου σας είχα υποσχεθεί ένα tutorial  για το πως θα φτιάξετε την δική σας πινιάτα και επιτέλους βρήκα χρόνο να το ετοιμάσω.

Γενικά έπαθα κόλλημα με τις πινιάτες γιατί λίγο να ασχοληθείς βγαίνουν τόσο όμορφες με λίγα υλικά και πολύ οικονομικά. Άσε που τα πιτσιρίκια τις λατρεύουν. Μερικές φορές απορώ πως δεν το είχα δοκιμάσει τόσο καιρό!

Η πρώτη απόπειρα ήταν επεισοδιακή αλλά τελικά μας πέτυχε!!! Γιούυυπι!!!


ΥΛΙΚΑ που θα χρειαστείτε

Για την πινιάτα:
1 μπαλόνι μεγαλούτσικο
Αλεύρι
Νεράκι
Εφημερίδες

Για τη διακόσμηση:
Γκοφρέ χαρτί σε διάφορα χρώματα, ή χαρτί περιτυλίγματος
Πιστόλι ζεστής σιλικόνης και σιλικόνη ή χαρτοκολλα
Χαρτόνι χοντρό για τις λεπτομέρειες
Κορδέλες υφασμάτινες ή πλαστικές
και φυσικά ότι άλλο φανταστείτε, χρυσόσκονες, χρωματιστούς μαρκαδόρους, χαρτονάκια, αυτοκόλλητα κλπ κλπ
Ψαλιδάκι ή κοπίδι


Τα πρώτα βήματα είναι τα ίδια για όλα τα σχέδια

Φτιάχνουμε την αλευρόκολα ανακατεύοντας αλευράκι με νερό. Αναλογίες δεν σας λέω πρέπει να γίνει μια πάστα όχι πολύ νερουλή για να στέκετε ούτε πολύ πηχτή για να στεγνώσει αυτό τον αιώνα.

Κόβουμε την εφημερίδα σε λωρίδες.

Φουσκώνουμε το μπαλόνι μας και το στηρίζουμε σε ένα στρογγυλό ταπεράκι για να μην μας φεύγει την ώρα που το φασκιώνουμε. Επίσης το ταπεράκι βοηθάει και για να μαζεύει τα ζουμιά που θα στάξουν την πρώτη μέρα μέχρι να στεγνώσει λιγουλάκι η πινιάτα μας.

Βουτάμε τις λωρίδες της εφημερίδας μέσα στην αλευρόκολλα και σιγά σιγά καλύπτουμε το μπαλόνι μας.

Επαναλαμβάνουμε μέχρι να καλύψουμε το μπαλόνι.

Αφήνουμε το μπαλόνι με την πρώτη στρώση εφημερίδας για λιγάκι να σταθεί και συνεχίζουμε με δεύτερη στρώση εφημερίδας και αν θέλετε και τρίτη στρώση. Μην το παρακάνετε με τις στρώσεις γιατί μετά ούτε ο ψυχοπαθής δολοφόνος με το ηλεκτρικό πριόνι δεν θα μπορεί να την σπάσει! χαχα

Αφήνουμε να στεγνώσει καλά μέχρι να κοκαλώσει. Το πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να στεγνώσει καλά εξαρτάτε από την υγρασία και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Η πρώτη μου πινιάτα πήρε 4-5 μέρες γιατί έβρεχε και είχε πολύ υγρασία. Η δεύτερη την επόμενη μέρα ήταν κόκκαλο γιατί είχε φοβερή λιακάδα.

Για να στεγνώσει μπορείτε να την αφήσετε στο ταπεράκι ή να δέσετε ένα κορδόνι στην άκρη του μπαλονιού και να την κρεμάσετε σαν μπουγάδα. Όπως σας βολεύει. Εγώ την άφησα την πρώτη μέρα στο τάπερ και μετά την κρέμασα.

Η πινιάτα μας κάνει την ηλιοθεραπεία της για να στεγνώσει.
 Στην hello kitty πινιάτα στην τελευταία στρώση αντί για εφημερίδα έβαλα χαρτί κουζίνας γιατί την κάλυψα με λευκό γκοφρέ χαρτί και δεν ήθελα να φαίνονται τα γράμματα της εφημερίδας από κάτω.

Τώρα είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε την διακόσμηση.

Πινιάτα  Hello Kitty

1)  Κόβουμε τον πισινό τις πινιάτας για να φαίνεται όσο πιο στρογγυλεμένη γίνεται

 2) Περνάμε την κορδελίτσα που θα την κρεμάσουμε όταν θα είναι έτοιμη από τώρα για να μην χαλάσουμε μετά το ντεκόρ. Εγώ έβαλα το κορδονάκι σε ένα καλαμάκι για σουβλάκι και έτσι περάστηκε πιο εύκολα.

 3) Προαιρετικά την στηρίζουμε σε ένα κομμένο μπουκάλι για να την στολίσουμε πιο εύκολα.

 4) Διπλώνουμε ένα χαρτόνι στη μέση και σχεδιάζουμε μια καρδούλα η γωνιά της οποίας θα είναι στην τσάκιση του χαρτιού. Καλό είναι το χαρτόνι να είναι αρκετά χοντρό. Εδώ χρησιμοποίησα χαρτόκουτο από πάνες. Για οδηγό εγώ χρησιμοποίησα ένα παιχνίδι της κόρης μου αλλά μπορείτε να την σχεδιάσετε και με το χέρι.

 5) Κόβουμε τις καρδούλες χωρίς όμως να κόψουμε την γωνιά και έτσι έχουμε ωραιότατα τρισδιάστατα αυτάκια για τη γατούλα μας.


6) Κολλάμε με καυτή σιλικόνη ή κόλα τα αυτάκια μας. Προτιμώ τη σιλικόνη γιατί στεγνώνει άμεσα και δεν χάνουμε χρόνο να περιμένουμε να στεγνώσει η κόλα.

 7)  Ετοιμάζουμε το γκοφρέ χαρτί μας. Έτσι όπως είναι ρολό κόβουμε ένα κομμάτι γύρω στα 5 εκ. και κόβουμε κρόσσια με πλάτος γύρω στο 1-1,5 εκ. Ανοίγοντας το ρολάκι τώρα έχουμε μια κορδέλα με κρόσσια την οποία θα αρχίσουμε να την τυλίγουμε και να την κολλάμε στο κεφαλάκι της γατούλας από τον πάτο προς τα πάνω.

Σε αυτό το σημείο να προσθέσω ότι ξέμεινα από σιλικόνη κ είχα την φαεινή ιδέα να χρησιμοποιήσω ατλακόλ. χαχαχαχα Συμφοράααααααα. Η δόλια η πινιάτα ήθελε βαριοπούλα για να σπάσει! Αλλά με την πολύτιμη βοήθεια του αντρούλη μου και τους δυνατούς ανιψιούς μου την σπάσαμε στο τέλος!!!

Κάπως έτσι πρέπει να είναι η γατούλα μας μόλις τελειώσουμε με το γκοφρέ χαρτί.
Εναλλακτικά αν βαριέστε να φτιάχνετε κρόσσια μπορείτε απλά να κολλήσετε γκοφρέ χαρτί γύρω γύρω από την πινιάτα.

8) Μετά ετοιμάζουμε μυτούλα, μάτια και το φιογκάκι. Ευτυχώς η hello Kitty είναι μίνιμαλ γατούλα και δεν θέλει πολλά στολίδια. Είναι ότι πρέπει για αρχάριους στις χειροτεχνίες.

9) Κολλάμε ματάκια, μυτούλα και φιογκάκι.

 10)  Για μουστάκια εγώ έβαλα σύρμα πίπας. Δυστυχώς δεν είχα μαύρο αλλά δεν χάθηκε και ο κόσμος έβαλα το μπλεδάκι. Εναλλακτικά μπορείτε να κόψετε λωρίδες μαύρο χαρτόνι.

Σχεδόν τελειώσαμε
Ώρα για να γεμίσουμε με λιχουδιές την γατουλίτσα μας!

Γιαμ γιαμ γιάμ ωραία πινιάτα μανούλα!!


 Εδώ είχα πρόθυμους βοηθούς. Όχι τόσο για να γεμίσουν αλλά κυρίως για να δοκιμάσουν καραμέλες και γκοφρετάκια. χιχι

Χρησιμοποιούμε αποκριάτικες κορδέλες και κομματάκια γκοφρέ χαρτί ακόμα και κομφετί και βάζουμε εναλλάξ κορδέλες και γλυκάκια μέχρι να γεμίσει η πινιάτα μας.

Τέλος ταπώνουμε την πινιάτα με χαρτάκι ή και με γκοφρέ. Μην ανησυχείτε αντέχει... δεν θα χυθούν όλες οι καραμέλες πριν την ώρα τους.

Και βουαλάααααααααααα η καλλιτέχνης με το δημιούργημα της!!
Το καπελάκι είναι προσθήκη της γενεθλιάζουσας για ένα πιο γιορτινό look!!!!


Δώστου να σπάσει!!!!
Ε ε έσπασεεεεεεε!!!!!

Κι ότι απέμεινε από την πινιάτα τα κάναμε καπελάκια!

Και αφού μου άρεσε η διαδικασία της πινιάτας στα γενέθλια  του γιόκα μου φτιάξαμε πινιάτα Νέμο
Προσεχώς ετοιμάζω βήμα βήμα και για αυτή την κατασκευή.

Ως τότε σας φιλώ

Ματς μούτς
Δήμητρα



2 σχόλια:

Stella's Κουζινομπερδέματα είπε...

Μπράβο, πολύ πετυχημένη η πινιάτα σου!!

Unknown είπε...

Ευχαριστώ πολύ!!! (έστω κ λίγο καθυστερημένα)