Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012

Σε κλίμα γιορτινό - Χριστουγενιάτικο μπισκοτόσπιτο βήμα βήμα (Christmas biscuit house tutorial)


Mπήκε και ο Δεκέμβρης. Δεν είναι καιρός να αρχίσουμε τις χριστουγενιάτικες δημιουργίες;
Για να δούμε πως θα φτιάξουμε αυτό το γλυκούτσικο μπισκοτόσπιτο.
Ήταν το πρώτο μου σπιτάκι και γέρνει λιγάκι αλλά και ο Πύργος της Πίζας γέρνει και όλοι τον θαυμάζουμε! χαχα

Τί θα χρειαστούμε:
1,5 δόση ζύμη για μπισκότα που θα σας γράψω παρακάτω
Royal Icing και για αυτό θα σας δώσω την συνταγή
Καραμελίτσες, τρούφες, περλίτσες και ότι άλλο θέλετε για να το στολίσετε
Χαρτί και ψαλίδι για να κόψετε τα πατρόν



Μπισκότα κανέλλας

Συστατικά
·  1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
·  1 κουταλάκι σόδα
·  2 κουταλάκια baking powder
·  1 1/2 κουταλάκι κανέλα
·  1/4 κουταλάκι γαρύφαλο
·  1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
·  1 κούπα ζάχαρη
·  1 κούπα σπορέλαιο
·  2 κουταλιές κονιάκ
·  1/4 κούπας χυμός πορτοκάλι
·  το ξύσμα ενός πορτοκαλιού

Οδηγίες
1.          Κοσκινίστε το αλεύρι και προσθέστε σε αυτό σόδα, baking powder, κανέλα, γαρύφαλο, μοσχοκάρυδο
2.          Χτυπήστε το λάδι με τη ζάχαρη, προσθέτοντας κονιάκ, ξύσμα, χυμό
3.          Ανακατέψτε και ρίξτε τα στο αλεύρι
4.          Ζυμώστε να πετύχετε ζύμη εύπλαστη, να μην κολλά στα χέρια
5.          Προσθέστε λίγο ακόμη αλεύρι αν χρειαστεί
6.          Πλάστε κουλουράκια
7.          Αραδιάστε σε λαδωμένο ταψί και ψήστε στους 180 βαθμούς να ροδίσουν


Γλάσο Royal Icing

Συστατικά
·  2 ασπράδια αυγών
·  1 κουταλάκι χυμό λεμόνι
·   Άχνη ζάχαρη
 
Οδηγίες
1.   Χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σαν μαρέγκα       
2.   Προσθέτετε σιγά σιγά την άχνη 
3.   Ρίχνετε τον χυμό
4.   Συνεχιζετε να βάζετε άχνη μέχρι να γίνει μια πηχτή κρέμα.     

Ας αρχίσουμε

Βήμα 1
Ετοιμάστε τη ζύμη των μπισκότων.
 
Βήμα 2
Τυπώστε και κόψτε το πατρόν. Αν θέλετε σας έχω το πατρόν για το δικό μου σπιτάκι αλλιώς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας. Καλύτερο θα ήταν να το τυπώσετε σε χαρτονάκι γιατί είναι πιο εύκολο να το δουλέψετε.


Βήμα 3
Ανοίξτε το ζυμάρι σε φύλλο και κόψτε τα κομματάκια του σπιτιού και μερικά στολίδακια αν θέλετε. Δεντράκια, αγγελάκια, χιονάνθρωπους.
Βήμα 4
Ψήστε τα μπισκότα για 12 - 15 λεπτά και αφήστε τα να κρυώσουν καλά. Ακόμα καλύτερα να τα στολίσετε την επόμενη ημέρα.


Βήμα 5
 Ήρθε η ώρα να ρίξουμε τα μπετα! :)
Βάζουμε στο κορνέ μας χοντρή μύτη και μπόλικο γλάσο (μην το λυπηθείτε). Βάζουμε στις ακμές των ντουβαριών γλάσο και κολάμε στο πάτωμα. Τον πρώτο τοίχο πρέπει να τον στηρίξουμε με ένα ποτήρι γιατί θέλει λίγη ώρα μέχρι να στεγνώσει το γλάσο.

 

Σιγά σιγά με τον ίδιο τρόπο κολλάμε και τους άλλους τοίχους.
Βήμα 6
Αν αποφασίσετε να βάλε και καμινάδα καλό θα ήταν να την κολλήσετε πριν βάλετε τη στέγη στη θέση της για να αποφύγετε πιθανή κατάρευση του κτιρίου.
Όσο για τον στολισμό με το γλάσο υπάρχουν δύο τρόποι. Ο ένας είναι να ετοιμάσετε το σπιτάκι και μετά να στολίσετε (έτσι έφτιαξα τους τοίχους και τα παράθυρα) και ο άλλος είναι να στολίσετε με γλάσο, να βάλετε τρουφίτσες και ζαχαρωτά και μόλις στεγνώσουν να ενώσετε τα κομμάτια (έτσι έκανα με τη σκεπή)

 





Βήμα 7
Κολλάμε την στέγη. Καλό είναι να έχει στεγνώσει καλά το υπόλοιπο κτίσμα για να μην έχουμε απώλειες. Εμείς εδώ έχουμε πολύ υγρασία γιαυτό την έβαλα τη στέγη την επόμενη μέρα.






Βήμα 8
Φυλάξτε το ψηλά γιατί τα πιτσιρίκια θα θέλουν να το καταβροχθίσουν πριν προλάβετε να το καμαρώσετε. Για να τα ξεγελάσετε φτιάξτε μερικά μπισκοτάκια παραπάνω με τη ζύμη που θα περισέψει και στολίστε τα με γλάσο και καραμέλες και δώστε τα στα ζουζούνια σας μπας και τη βγάλει καθαρή το σπιτάκι για λίγες μερούλες :)



1 σχόλιο:

Morokamomata Vicky είπε...

Δήμητρά μου με αφήνεις άφωνη για άλλη μια φορά... Όχι τπτ άλλο γράφεις και ωραία τις οδηγίες και με έβαλες στο τριπάκι, από αύριο ξεκινάω το πατρόν... Φιλιά, αν τα καταφέρω θα σου στείλω ντοκουμέντα!